Harrastuksia

Tanskalais-ruotsalainen pihakoira on monipuolinen ja monenlaisiin harrastuksiin soveltuva rotu. Se on älykäs koira, joka osallistuu mielellään monenlaiseen toimintaan. Eihän pihakoiran kanssa toki pakko ole harrastaa mitään, pääasia että koira saa touhuta omistajansa mukana. Olemme koonneet tälle sivulle tietoja suomalaista pihakoirista, joiden tiedämme harrastavan jotakin lajia.

Näyttelykalenteri

Agility

Agility on koiraurheilumuoto, jossa ohjaajan tarkoituksena on saada koira suorittamaan esterata mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi. Agilityradalla koira hyppää yli aita- ja muuriesteiden, sujahtaa putkien läpi, kiipeää puomille, suorittaa pujottelukepit jne.

Mejä

Metsästyskoirien jäljestyskoe (mejä) rantautui Saksasta Suomeen vuonna 1957. Kokeen tarkoituksena on testata ja arvioida koiran kykyä seurata haavoitetun riistaeläimen jälkeä. Alunperin mejä-kokeet on alunperin tarkoitettu vain metsästyskoirille, mutta vuodesta 2007 alkaen koemuoto on ollut avoin kaikille roduille. Kokeisiin saavat osallistua kaikki Suomen Kennelliittoon rekisteröidyt koirat, jotka ovat terveitä, rokotettuja, tunnusmerkittyjä ja täyttävät dopingmääräykset. Koiran tulee olla vähintään 9 kuukautta vanha osallistuessaan kokeeseen. Mejää voidaan harrastaa sulan maan aikaan ja kokeita järjestetään keväästä syksyyn.

Kokeissa on kaksi luokkaa; avoin- (AVO) sekä voittajaluokka (VOI). Avoimen luokan jälki on pituudeltaan 900-1000 metriä ja voittajaluokassa 1200-1400 metriä. Molemmissa luokissa jäljen tekoon käytetään 1/3 litraa naudan tai hirvieläimen verta ja ne tehdään aina mahdollisimman riistarikkaaseen maastoon. Avoimessa luokassa jäljen tulee olla vähintään 12 tuntia ja voittajaluokassa vähintään 18 tuntia vanha. Avoimen luokan jälki sisältää kaksi makuuta (kulmissa) ja voittaluokassa makuita on yhteensä neljä suoralla osuudella. Lisäksi voittajaluokassa on yksi ns. katkokulma eli veretön osuus.

Kun koira on saavuttanut kaksi ykköspalkintoa (AVO1) avoimessa luokassa, se siirretään voittajaluokkaan. Saavutettuaan kolme ykköstulosta (VOI1) voittajaluokassa vähintään kahdelta eri tuomarilta koiran on mahdollista saada jäljestämisvalion arvo (FI JVA). Voittajaluokkaan siirtymiseen vaaditaan myös näyttelytulos.

Lisätietoja:
Suomen Kennelliiton mejä-säännöt

TOKO

Tottelevaisuuskoulutuksen tarkoituksena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista käsittelytaitoa. TOKO-kokeissa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä selä koirankoulutuksen tasoa.

Toko-kokeissa saavat kilpailla kaikki tunnistusmerkityt koirat, myös sekarotuiset. Koeluokkia on neljä (ALO, AVO, VOI ja EVL). Koira siirtyy luokasta toiseen yhdessä 1-tuloksella ja sen pitää siirtyä seuraavaan luokkaan kolmannen 1-tuloksen jälkeen. Kolmas 1-tulos oikeuttaa myös luokkakohtaiseen koulutustunnukseen (TK-tunnus). Kolmen alimman luokan säännöt ovat kansalliset Ylimmän EVL eli erikoisvoittajaluokan säännöt ovat kansainväliset.

LUOKKA IKÄRAJA
alokas (ALO) 10 kk
avoin (AVO) 10 kk
voittaja (VOI) 10 kk
erikoisvoittaja (EVL) 15kk

Koira saavuttaa tottelevaisuusvalion (FI TVA) arvon, kun sillä on tottelevaisuuskokeen erikoisvoittajaluokasta kolme 1-tulosta
vähintään kahdelta eri tuomarilta sekä näyttelystä vähintään laatumaininta "hyvä”.

Toko-säännöt

Junior Handler

Junior Handler -kisat ovat koiranesittämiskilpailu 10-17 vuotiaille koiraharrastajille. Luokkia on kaksi, 10-13 vuotiaat sekä 14-17 vuotiaat. Junior Handler -kilpailuja järjestetään yleensä näyttelyiden yhteydessä. Tuomari arvostelee nuoren ja koiran välistä yhteistyötä sekä nuoren taitoa esittää koira rodunomaisesti. Esitettävän koiran rodulla tai rakenteellisella ulkomuodolla ei tulisi olla vaikutusta handlerin menestymiseen, mutta koiran pitää olla rodunomaisesti trimmattu. Junior Handler -kilpailuissa menestyminen vaatii paljon työtä, iloista mieltä ja hyvää suhdetta esittettävään koiraa. Monista nuorista kehittyy harjoittelun tuloksena todella taitavia koiranesittäjiä.